Positiv feedback på global uppvärmning från algminskning!

David Siegel, medförfattare och professor i marin vetenskap vid University of California, Santa Barbara, berättar i en artikel att uppvärmning av hav minskar fytoplanktons regerationsförmåga. Fytoplankon är grunden i näringskedjan i haven och fotosyntetiserar lika mycket koldioxid som alla växter på land tillsammans. Om dessa minskar i antal så minskar även haven förmåga att svälja koldioxid från atmosfären, vilket många tror är motverkande det ökande koldioxidutsläppen. Nu kanske det är tvärtom!

Detta beror bl a på att haven stratifierar sig, dvs det varma vattnet lägger sig över det näringsrika kalla vattnet vilket svälter fytoplankton som måste ligga nära ytan för att kunna ta del av solljuset.

Minskning av dessa plankton är även negativt för alla djur i näringskedjan med bl a mindre mat åt fisk som vi lever av, så samtidigt som vi utfiskar haven så får fisken mindre att leva på. Denna positiva feedback på klimatförändringen, på grund av att inte haven kan ta upp lika mycket koldioxid, ger negativ feedback på fisket, samt leder hela ekosystem närmare randen till en totalkollaps, eller som biloger brukar säga; övergång till nytt stabilt läge. Detta nya läge kommer säkert att nischutfyllas av arter när de anpassar sig efter de nya omständigheterna, något som inte lär gå i en handvändning utan säkert ta tusentals år, och då har vi säkert rubbat systemet ytterligare några gånger… Dåliga utsikter med andra ord!

Andra bloggar om: , , , , intressant

About these ads

1 kommentar

Filed under Klimat

One response to “Positiv feedback på global uppvärmning från algminskning!

  1. Skitdåliga nyheter. Läste en kort artikel om detta i DN häromdagen. Jag förstår inte hur vi kunde komma ända hit. Det kanske är människans arrogans och längtan efter makt som gjorde att vi förlorade planeten ur blicken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s