Elmoped, elscooter, elbil – PESWiki

Jag får ganska mycket träffar från folk som söker på elmoped, elscooter och elbilar. Därför gav jag mig ut i cyberrymden för att leta efter bra sidor om detta. Givetvis finns det knappt några bra på svenska men jag måste rekommendera PureEnergySystem Wiki (PESWiki), där man kan hitta helt otroligt mycket om elbilar, elmopeder, elscootrar, solenergi, vindenergi, alternativa bränslen och så vidare.

Speciellt om man är intresserad av mopeder så är denna del av wikin mycket intressant. Är det elfordon i allmänhet som intresserar så går man hit. Det finns så mycket länkar så att man drunknar… Och eftersom det är en Wiki så är man välkommen att registrera sig och vara med och skapa sajten, i all önskvärd Wiki/Open Source-anda.

Vidare har dom listat 100 mycket intressant teknologier ang förnyelsebar energi, och tar även upp Tectanes Aquahol som är en teknik för att få en alkohol/vatten-insprutning i befintliga bensinmotorer för att öka effektivitet, minska förbrukning och samtidigt minska miljöpåverkan från dagens bilar.

Btw, Lite länkar till flera elscootrar:

baroni.jpg Baroni

motorino.jpg Motorino

electricgpr.jpg Electric GPR

cobra_lrg.jpgE-Cobra

Svåra att få tag på i Sverige, men med ökad efterfrågan så är det nog bara en tidsfråga. Visst är E-Cobran himla tuff? :-)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

About these ads

45 kommentarer

Filed under Biobränsle, Elfordon, Elmoped, Elscooter, Energi, Etanol, Förnyelsebara energikällor, Konsument, Miljöfordon, Teknik

45 responses to “Elmoped, elscooter, elbil – PESWiki

 1. Lars Modigh

  Hej! Tips om ”cyckel med påhängsmotor”. Ring Tommy för närmare upplysningar.
  PS. Vi är bra lika, men jag tillverkar själv alla sorters alkohol.

 2. Hej! Ett tips om elscootrar som kommer till sverige i Feburari som verkar väldigt lovande.. De har även scootrar med litium-ion eller hur de stavas som kommer senare… Väldigt lång räckvidd på dem..

  http://www.emax-sweden.se

  De har flera återförsäljare i bla göteborg, stockholm, skara och östersund.

 3. Tack Magnus, men du var ca 18 timmar för sen… ;-)
  Skrev ett inlägg om detta igår.

  Dock verkar det som om litiumbatterierna inte säljs ännu, troligtvis beroende på priset…

 4. Ove

  Hej!
  Mycket intressant här!
  Har på senaste tiden grunnat på att skaffa en elmoped (trots dotterns protester) men har en del funderingar och har jag tur kanske jag kan få lite hjälp här.
  Min färdväg till arbetet tur o retur är ca 62 km vilket innebär att jag skulle behöva ladda batteriet vid dryga 30 km var gång. Innebär det att batteriets livslängd förkortas då det bara håller ett visst antal laddningar?
  Ungefär vad kostar ett nytt batteri och var köper man dem?
  Stort tack i förväg!
  Snart är det vår!

 5. Hej Ove…
  62 km tur och retur låter lite i längsta laget eftersom körsträckan förkortas av start och stopp. JAg skulle inte klara det med min moppe som använder bly-batterier. Det krävs nog en moppe med litium-batterier för att vara på säkra sidan och då springer kostnaderna iväg. Däremot så har en del trimmat sina moppar med bla extra batterier, vilket du säkert hittar bland kommentarerna på denna blogg bland elmopedsinläggen.

  Ang livslängden så skall inte batteriernas livstid i km förkortas bara för att du tömmer dom helt, snarare tvärtom. Dock har ju ett batteri ett visst antal laddningar du kan göra så tidsmässigt så sliter du nog ut batteriet fortare. Här är absolut nya litiumbatterier att föredra eftersom dom klarar fler laddningar/urladdningar. Det händer mycket på denna marknad nu.

 6. Johnny

  När det gäller blybatterier förkortas livslängden betydligt om man tömmer dem helt, mer bly bränns bort när syrabalansen ändras vid ”djupurladdningar”. Ju kortar sträckor man kör mellan varje laddning, desto fler kilometer får man ut.

 7. Ok… sant, men det antal cykler som batterierna anses klara är relativt djupa urladdningar. Men givetvis skall man hålla batterierna helst fulladdade mest jämt.

  Lite info om inte bara batterier finns hos ELFA http://www.elfa.se/se/fakta.pdf

 8. Har inte det här batteriet kommit ut på marknaden än,det skulle ju bland annat säljas för truckar?
  Länk

 9. Intressant… här kan man läsa mer…

  http://www.toshiba.co.jp/about/press/2005_03/pr2901.htm

  undrar hur mycket det kommer att kosta?

 10. Prius

  Med dessa batterier kanske elmopederna går så här bra:

  Här lite historiekunskap.

  Här får man reda på varför metalhydridbatterier skulle passa elmopeden bra.

 11. Bra länkar.

  Tar man det till en plugin-hybrid och idéerna med solceller så skulle man kunna göra följande jämförelse. 1500 mil per år är ca 1000 liter soppa i en relativt snål bil. Detta är idag 12000 SEK per år i bara bensin. Kan man ersätta allt detta med eget solcellssystem på ca 100000 kr så har man betalt det på drygt 8 år. Nu kommer man givetvis inte upp i så bra siffror mest beroende på att en del körning är långkörningar och att solcellsladdningen inte alltid blir optimal, men man inser snabbt att solcellernas beräknade livslängd på 25 år ger en vinst i längden. Samt även för miljön. Och bensinpriset lär ju inte gå ned.

  Överskottet av solcellerna går ju in i eget hem, och att ha batteribanken rullande gör ju att man inte behöver investera i en egen batteribank eller extra förlust i inverters till 220 volt vid bilbatteriladdningen.

  För 44000 SEK får man idag 540W paneler med gridinkoppling via egenel.se. Hur många paneler skulle man behöva?

 12. Prius

  Den här damen har ju solceller på taket som täcker deras behov för deras två elbilar +husets förbrukning och resten säljer dom till elleverantören,då skall man ju veta att dom har större förbrukning av el till att hålla huset svalt än vi har för att hålla våra hus varma.Men det framgår ju ej hur många solcellspaneler hon har!

  På den här sidan har dom program som man kan räkna ut hur mycket panelerna ger.PV sol kan man se i en demoverson.

  http://www.valentin.de/index_en_page=solarthermie

 13. För att täcka det totala behovet av uppvärmning och hushållsel i ett nybyggt passivhus såsom LÄNK
  borde ca 5-6 kW paneler räcka. Det är ganska coolt.

  6 kW paneler kostar idag i Sverige ca 400000 SEK, vilket låter väldigt mycket. Men skall man ändå bygga en villa på 2-3 miljoner så… Priserna lär dock falla och vid hälften så är det klart intressant.

  T.ex. detta här

 14. prius.

  Säljs sådant här i Sverige.

  http://www.goldenmotor.com/

 15. Jag har för mig jag sett liknande någonstans… men om inte annat så går det väl att beställa från utlandet ;-)

 16. Är en av dem som ramlat hit eftersom jag gogglar på elmopeder. Ska byta bilpendling mot moppependling när jag byter jobb i april. Har provkört nya E-max och är mer eller mindre förälskad, men den är för dyr. Letar efter människor med erfarenheter av Elmoppo. Är den funkis? Orkar den i backar?

  Nån vänlig själ som har lust att kontakta mig?

 17. Den är funkis, men en E-Max är nog mer kvalitet i jmf. Jag klarar mig bra på min Elmoppo men skulle önska något med mer driv i. Motorstyrka är bra och har man en bra controller så tappar man ingen räckvidd om man kör exakt likadant, vilket givetvis är svårt att göra med en starkare motor ;-)

 18. Blev E-max 110s. Känns bra.

 19. EDVARD

  HEJ JAG UNDRAR OM NI HAR ELMOPEDEER SOM GÅR I 30

 20. Ulrik

  Var ute på stan (göteborg) för någon vecka sedan och såg då en knallgrön motorcykel med texten ”GP Recyko – Zero emissions”. Har googlat efter denna el-hoj men inte hittat nåt. Är det något som någon känner till. Den såg riktigt cool ut!

 21. Anders

  Jag skulle tro att det är någon reklam för GP Batteries som har kontor i just götet. Förmodligen är motorcykeln inte utvecklad eller tillverkad hos GP. Kanske en Vectrix som GP tipsar om på deras hemsida http://www.gpbatteries.se (som även Lunken har tagit upp i en del forum).

  Det låter iaf spännande att se tvåhjuliga elfordon på vägarna, med uppmärksammande lack och allt. Har inte sett någon själv än, veterligen, men till sommarn blir det en elmoped. Nu kommer den svenska elfordonsrevolutionen, alla ska ha!

 22. Niklas

  Har precis köpt en Emax 110s och undrar om någon vet hur man får den att gå i 60km/h istället för 45km/h.
  Det borde ju inte vara så svårt…

 23. Jannergard

  Kolla med Biltema ang billiga batterier
  De har i dagarna spritt sin katalog över landet.

 24. Jannergard

  NIKLAS Inga som helst försäkringer eller garantier gäller om du trimmar denna maskin.

  Vid olycka får du resten av livet betala skadestånd till den du ev kört på.

 25. Jannergard

  Köp inte elfordon med 12 volt det ska vara minst 24 i uppförsbackarna. Vid 36 v har du en stark maskin.

 26. Tony Elvström

  Köpte just en underbar elmoppe från http://www.wang-andersson.se 1500-wattsmodellen i customutförande är inte att leka med:)

 27. Läcker och snygg… skulle vara kul att höra ett längre utlåtande. Ngn som vet vad litiumvarianten kommer att kosta som kommer?

 28. Tony Elvström

  Återkommer med längre utlåtande när jag har hunnit åka på den ett tag, men såhär långt känns det enbart positivt. Komfortabel som en soffa med bra fjädring. Jag hänger med bra i vanlig stadstrafik och efter 3 mil (det längsta jag har kört i ett sträck) känns den fortfarande pigg. Ring till killarna och fråga om priset på lithiummodellen, de har nog iaf en aning.

 29. Hej alla!
  Ville bara säga att vi importerar elskotrar med 2000W motor (48V) och flera mils räckvidd. Passar också på att varna för Li-Ion batterierna som inte är stabila än.
  Det finns en uppsjö elektriska modeller att välja bland idag. Tyvärr håller de flesta ganska dålig kvalitet. Men jag blev glad när jag upptäckte alla entusiaster på den här sidan.

  Jag presenterar inget företagsnamn eller adress här utan låter det vara upp till Lunken.

  Björn

 30. Ville

  Tony ! Skriv gärna mer om varför inte Litiumbatterier är stabila ännu.

  Skrev innan i den andra långa tråden att EVT20 är i princip samma moped som den Wang-Andersson säljer.
  Man kan hitta den mopedtypen hos minst fyra olika tillverkare på Alibaba.

  Ser till det yttre helt likadana ut

  Någon tillverkar och säljer grundstommen till en mängd firmor och så monterar de på motorer.

  Tror inte det kommer att bli svårt att få fram reservdelar ,Alltid finns det väl en annan firma som har grejer som passar.

  60 volts motor på EVT , 48v hos Wang

  http://www.evtamerica.com/r_20.htm#

  Slutsåld i USA
  2009 kommer R 30

  http://www.evtamerica.com/r_30.htm

  Bensinmopeder behövs knappast längre !

 31. Jesper

  Hej alla elfantaster.

  Jag har länge funderat på att skaffa mig en elmoped, just den Costummodell som Tony Elvström nämner. Vill gärna komma i kontakt med någon som har erfarenhet av denna modell som kan underlätta mitt beslut om att skaffa en. Roligt att se att det är många som tänker efter och kör miljövänligt, för det är det väl? Har en familj som menar att det i längden och i det stora hela påfrestar miljön mer med batterier än med vanliga stinkare. Har ni några bra inlägg och fakta så är jag tacksam. Kämpa på. Vi hörs, Jeppe

 32. Jesper

  Jag igen. glömde pricka för nere i hörnet om att jag vill bli uppmärksammad via epost så nu gör jag det oxå :))

 33. Ville

  Tja har inga fakta men jag antar att det främsta bekymret gäller tillverkning och i slutänden återvinningen av batteriet.

  Så det är väl det som vi bör undersöka för att övertyga din familj.

  Annars så är tvåtaktmotorer några av de största miljöbovarna ..

  För :Bensin är inte en förnybar energikälla.

 34. Läckra bilder på EVT 30

  http://www.evtausa.com/index.php

  Om man bara hade pengar…. ;-)

 35. Ser att Wang-andersson på sin sida nu skriver att de har avtal med http://www.el-kretsen.se/ om återvinning av batterier.
  Världens mest effektiva återvinningssystem påstår de själva

 36. Kenny

  Är det någon som har några erfarenheter av denna moped:

  http://www.takon.eu/gallery1_2.html

  Verkar nästan för bra för att vara sant med räckvidden om man, som jag, har lusläst allt som skrivits på den här sidan innan. Med amperetimmar, volt och annat smått och gott.

  Jag är inne på att köpa en emax annars, men om dessa data stämmer (framförallt räckvidden) så innebär det att jag kan få en för ungefär halva priset. Och så får man en retro på köpet ;)

 37. Kenny

  Här är en bättre länk till ovanstående:

  http://www.elhoj.com/

  Där finns en modell till med lika trevliga, om inte trevligare ”data”. Till exempel vikten.

  Häpp

 38. Jag fyller på denna tråden med denna intressanta länken.

  http://www.agnimotors.com/home/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=72

  och text därifrån.
  ”We have converted a scooter to electric power and have it in regular use at our factory. It is a Kinetic Blaze (a former Italjet model that is now made in India) on which we have removed the original 165cc petrol engine and belt drive, and fitted an Agni 135 motor with chain drive with a ratio of 17:69 (using ANSI 35 chain, ⅜ inch pitch). The scooter has six Exide Powersafe 12V 42AH lead-acid batteries meant for computers’ uninterruptible power supplies. It has a Curtis 1209B controller, which does not have ideal characteristics for this application but is easily available in India. In order to reduce rolling resistance we have replaced the rear tyre by a radial-ply car tyre; we tried fitting these tyres on both wheels but then the feel of the steering was not acceptable. We think that with non-standard steering geometry it would be possible to get good handling with car tyres on both wheels, and this would give very low rolling resistance and also very low tyre costs because the tread life would probably be over 200,000 km (120,000 miles).
  The top speed of our converted scooter is about 90 km/h (55 mph) and the range is about 25 km (15 miles) at top speed and 100 km (60 miles) at 40 km/h (24 mph). The range at top speed is limited by the poor aerodynamics of the vehicle; a practical electric vehicle for high speed will need to have very good aerodynamics to get good range on a battery that most people would be willing to pay for.

  Cedric Lynch’s everyday transport when he is in the UK is an electric motorcycle with streamlined body, that can do 250 km (150 miles) per charge at 80 km/h (50 mph); unfortunately its appearance tends to provoke laughter, and something would have to be done about this in making any production version.”

 39. Jannergard

  Det finns minst två Jannergard på nätet, så se upp.

 40. Har kanske skrivit om dessa innan ?
  I alla fall så snubblade jag över deras reklamlänk när jag sökte efter Ledlyse till cykel.
  7 mils räckvidd med LifePO4 batteri

  http://www.myeco.se/index.php?category_id=4

 41. Hej!

  Var inne på att tillverka min egen el, har någon testat det, var inne på http://www.egen-el.se för att se, men det fanns ingen kontakt där. Hmm, man kanske ska rigga upp en stor och hög propell:)

 42. Hans Thorburn

  Hej!
  Jag har kastat ut min 32 år gamla dieselmotor ur min båt. Vill nu installera en elmotor. Behov: 10 kW 48V c:a 1800 rpm. Kan någon tipsa mig om leverantör?
  Under segling roterar propelleraxeln. Vill därför montera en mycket lågvarvig 12V DC generator som
  ger 3-5 Amp vid 100-200 rpm. Känner någon till en
  leverantör?

 43. Många personer som är rörelsehindrade kör också elscooter… fast då handlar det inte om vanliga tvåhjulingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s