Småskaligt vertikalt vindkraftverk

vert_vinkraft.jpgCleanfield Energy i Kanada presenterar ett nyutvecklat småskaligt vindkraftverk som har den intressanta lösningen att det är vertikalt. Styrkan för vindkraftverk av denna typ verkar vara vid små vindhastigheter. Kraftverket är på ca 200 kg, 3 meter högt och nästan lika lång diameter. Modellen finns i 2,5, 3 och 3,5 kW och har du en medelvind på 7 m/s så kan du förvänta dig en årseffekt på 6000 kWh, vilket är nästan 5 ggr mer än vad jag gör av med på ett år. Specifikation i PDF.
Modellen passar för modulinstallation och flera stycken kan enkelt kopplas in i serie. Lysande vindkraftverk för höga byggnader, på höjder där det blåser bra, och speciellt kanske statliga byggnationer, silos och torn.

Modellerna skiljer sig inte mycket åt på annat än vinglängden och en av de stora styrkorna är att den klarar vindar på upp till 40 m/s…. dvs orkanstyrka!!! Gäller bara att den är fast förankrad med andra ord.

Intressant lösning och nu får vi se vilka som följer efter. Dessutom är jag mycket intresserad av priset.

Andra bloggar om: , , ,

About these ads

46 kommentarer

Filed under Energi, Förnyelsebara energikällor, Teknik

46 responses to “Småskaligt vertikalt vindkraftverk

 1. Jonas

  Man har provat den typen av konstruktion många gånger tidigare och vad jag har läst mig till så har man inte fått det att hålla i längden. Konstruktionen heter för övrigt Darrieus efter uppfinnaren. http://en.wikipedia.org/wiki/Darrieus_wind_turbine

 2. Jo…. det är sant… det som jag ansåg nytt var att man då levererar detta ändå, som en småskalig lösning. Garantin de ger är 5 år och livslängden verkar var ca 20.

  Problemet som uppkommer är att centripetalkrafterna blir mycket stora och att konstruktionen därmed behöver vara stark, vilket man får anta den är med armerad glasfiber och stål. Den väger trots allt en hel del.

  Men som sagt… det skall bli intressant att se den på marknaden och om den där överlever. :-)

 3. Kalle Andersson

  Estetiskt sett är nog den modellen mer tilltalande än de vanliga vindkraftverken.
  Har man byggt sig ett snyggt hus vill man ju inte förstöra det med ett fult vindkraftverk.

  Tummen upp.

 4. Thomas Palm

  Skall man placera dessa på byggnader gäller det att de är tysta, men någon sådan specifikation kunde jag inte hitta.

 5. Säkert inte helt tysta vid höga vindhastigheter. Enligt wikipedia så alstrar modellen en del vibrationer som tillverkarna ser som fördel vid isbildning. Givetvis är den nog inte ljudlös, men det finns ju även ytor där lite ljud knappast gör ngt. Tex på sergelskraporna… ljudet från trafik är nog högre, samt att ingen sover där om natten. Dessutom skapar ju även starka vindar i sig ljud. Så det finns nog nischer för detta även om ljudet är hörbart.

 6. stenling

  Om man hade en sådan hemma på hustaket så skulle den förmodligen ledigt kunna ladda en plug-in hybrid, ex. Det kan ju vara så att krafterna är mer hanterbara om det är en mindre konstruktion.

 7. Cykla

  Jag läser i ”Vind- och vattenkraft” av Hjalmar Larsson (på papper, inte på nätet!).
  Den teoretiska maxeffekten för en turbinsnurra är ca 135W/m2 vid 7m/s. Vi är generösa och ger den här snurran hälften, 70W/m2. Vid 8,25m2 blir det 577W, det stämmer med deras specifikation.
  Men jag tror man får ut mera el för pengarna med en vanlig beprövad horisontalsnurra.

 8. När jag råkade på din post om vertikala vindkraftverk fick det mig att tänka på Windsides kraftverk som jag sett bl.a. i järnaffären och på köpcentret Mylly här i Finland http://www.windside.com/products.html för mera information.

 9. Intressant… jag har sett liknande konstruktioner men det häftiga här är att klass A påstås klara 60 m/s…. det är nästan dubbel orkanstyrka…

  Dessutom startar dom i svag vind…. Bra länktips! :-)

  Återförsäljare i Norge som har en del andra modeller.
  Getek

 10. Petter

  När det gäller effekten på vindkraftverk av modell mindre så får du ju tänka på att de som köper dom inte bor i fjärrvärmeuppvärmda lägenheter utan hus där bara ett FTX-aggregat för ventilation kanske drar 100W och går dygnet runt.

  Dvs kanske 1000kWh om året till bara ventilationen. Sen om man har egen brun så behöver man ju vattenpump.
  Så de där kanske som mest 3000-5000kWh om året är ju ingen ting och det är ju så lite att man inte kan sälja det till nätet så att koppla in det så det matar nätet är ju inget man kommer göra, möjligen koppla in den efter elmätaren om man bara vill minska sin förbrukning lite, bara till ventilation behöver man iaf en fyra-fem batterin. Förmodligen skulle det knappt ens räcka till ventilationen. Man behöver gå upp till mycket större anläggningar, men problemet då är väl att de flesta inte har tomt så det räcker till.

  När det gäller byggnader så får man nog anpassa de för någon form av vindkraft från början, för vanliga vindkraftverk är ju byggnader hinder som man måste upp en bit över. Vid höga byggnader måste man ju tänka på att det blir en del uppvind också.

  Poängen är iaf den att man snarare måste överdimensionera, tänk att man ska driva ventilation, tvätta kläder, laga mat, driva kyl och frys, samt belysning och hemelektronik åt minstonde. Annars kommer man aldrig ta hem någon besparing iaf.

 11. Nja… givetvis ska man inte tro att vindkraftverket kan ersätta all el. Vad det gäller ventilation så kan sol-luftvärme skapa tillräcklig ventilation. Se projekten på BuildItSolar. Och sådant passivt system kostar väldigt lite att bygga.

  Vad det gäller för övrigt så bör man nog komplettera med solceller och sol-vattenvärme.

  Gasspisar kan gå på naturgas och biogas, samt att apparater kan vara klart mycket strömsnålare. En bärbar dator drar flera ggr mindre ström än en stationär, samt att ljus kan man spara in mycket på med LED-belysning som nu kommer i varmare färger. Men det är stor skillnad mellan att vara off-grid och inkopplad på nätet. Det finns färdiga solceller som man kopplar in i eluttaget dit den levererar växelström och därmed minskar elkostnaden, dock får man se till att inte mätare går baklänges. Men om man dimensionerar ett sådant system att täcka kyl/frys och ljus, samt låter överskottet gå till uppvärmning av vattentank eller laddning av elbilen så kommer man långt. Dessutom kan man vara delägare i stora vindkraftverk för överskjutande förbrukning.

  Det som är problemet med att koppla in sig för försäljning till nätet är att det kostar massa pengar. Peter Eriksson (mp) gick ut och sade nyligen att man måste minska instegs/abbonnemangskostnaden så att det kan vara lönsamt att bli småskalig elleverantör. Ju fler småleverantörer det finns desto stabilare blir elförsörjningen. Och han har absolut rätt i den frågan.

  Sedan kan man fråga sig om man kan få det lönsamt idag…. men imorgon kommer det att bli lättare…

 12. Petter

  Jo, men att bygga solvärmedrivna ventilationssystem som inte finns på marknaden är ju desto svårare än att köpa ett FTX-agg och än ett större vindkraftverk än t ex de som får byggas utan bygglov. De flesta vill trotts allt ha ett bra inomhusklimat.

  Sen om man ska ha rötkammare hemma så får man nog se till att ha lite djur eller odlingar.

  Kyl&frys samt belysning är ju det som är lätt att täcka in med solceller och mycket små vindkraftverk, men det ger ingen ekonomisk vinst om man inte räknar över kanske 20 år (eller flera hundra om det är solcell) och då är det självklart svårt att få folk att köpa det. Bara solfångare för varmvatten är ju svårt att få folk köpa fast man får många tusenlappar i bidrag. Men det är vad Svensson enklast kan göra på sin Villa i villaområdet för att minska elkostnader och spara på miljön. Men för att egenproducerad el ska löna sig räcker inte subventioner, men annars så stödjer jag Mps förslag när det gäller att minska kostnaderna vid försäljning. Det skulle iaf förbättra ekonomin för samägda anläggningar och för bönder.

  Att bygga om alla våra gamla hyreshus med självdrag till hus med mer isolering och ventilation med FTX-aggregat eller annan värmeåtergivande ventilation skulle ju också spara mycket.

  Min ursprungliga poäng är iaf att de här små vindkraftverken inte är för de som förbrukar lite el, men har uppvärmning via fjärrvärme. Så produktionen de ger kanske inte ska jämföras med vad du förbrukar bara. Annars håller jag med dig om att man ska ha energisnåla prylar, men tyvärr köper folk värmepumpar (de vill ha bättre inomhusklimat i sina gamla hus igen) och väldigt stora TFT- eller plasma-paneler i tiderna och då drar de desto mer än deras gamla saker. Själv siktar jag på runt 26″ istället för 32″+ TFT t ex om man kan hitta någon lämplig, men det blir inte aktuellt fören jag flyttat iaf.

  Självklart får man bra inomhusklimat i ett sk passivt hus också, men det är inte som husbyggarna har massor sådana att sälja tyvärr, de skulle nog kunna tävla mot konventionella hus på marknaden.

  10-15000 för en solpanel som räcker till ett kylskåp har jag dock svårt att se ekonomiskt om det inte gäller en öde ö utan el. Du får ju trotts allt mycket mer el med ett vinkraftverk för 46000:- än för en solcellsanläggning för det priset. Sen när det gäller nätkopplat ska man ju tänka på att de då inte skyddar en mot strömavbrott. När det gäller solfångare får man ju tänka på att de tävlar mot pelletsbrännare och fjärrvärme också.

 13. Absolut! Kul att du skriver så mycket :-)

  Jag tror att lokala lösningar is the way to go. I vissa fall passar solvärme och pellets bättre än ngt annat, men för eluppvärmda hus tjänar man in en luft-luftvärmepump på tre år så det är inte konstigt att de har blivit populära. Sedan handlar det om som du nämner att byggandet måste förändras och det finns ju flera exempel på passiva hus som i princip värms upp av människorna som bor däri.

  Vindkraftverken och speciallt solcellerna är dyra idag, men jag tror att det är på väg nedåt ganska snabbt i pris. Speciellt solcellerna där det presenteras nya lösningar och andra råvaror för konstruktioner nästan dagligen.

  Om man ändå ska lägga 3 miljoner för att bygga ett nytt hus så kan man ju lägga 20 % på att göra bygget klimatneutralt. Men för gamla hus krävs det andra åtgärder.

  Trots allt, vilket är det mest positiva, är att varje kostnad för att göra huset mer miljövänligt är en investering på lång sikt. Skall man sedan bo i huset länge eller sälja det spelar egentligen ingen roll. Marknadsvärdet ökar ju med minskad levnadskostnad i huset ifråga.

 14. Finns en svensk motsvarande konstruktion också. Se http://www.verticalwind.se . Nystartat bolag, har hört att de har en rätt stor order på gång.

 15. Trevligt… mer nyheter om det önskas. :-)

 16. Rogge

  Finns det ngn som säljer paketlösningar, små vindkraftverk i kombination med solceller?
  Ngn som vet?

 17. Nä… jag har ingen koll så här på rak arm, men flera återförsäljare säljer ju både vindsnurror och solceller så de borde ju kunna pussla ihop en bra deal.

 18. Ingenjören

  Vertikala vindkraftverk av samma modell som denna utvecklas på uppsala universitet av bl.a. Hans Bernhoff. En prototyp finns placerad på en åker några km norr om uppsala på väster sida om gamla E4. Den stora fördelen är att generatorn kan placeras på marken istället för 100m upp i luften vilket ger en billigare konstruktion. Samt att antalet rörliga delar på verket minskas kraftigt med den vertikala konstruktionen.

 19. Absolut… misstänker att jag nämnt det i ett tidigare inlägg. Här är länken till projektsidan och en artikel i Ny Teknik.

 20. Folke

  ..det finns en brittisk variant på den vertikala rotorn åxå, har varit in på hemsidan tidigare men nu hittar jag den inte längre. Någon som har en länk dit?

 21. I Storbritannien utvecklar Quietrevolution en vertikal vindturbin med 3st spiralvridna blad. Med två spiralvridna blad hade denna vindturbin sett ut som en axiellt roterande DNA-molekyl!

  http://www.quietrevolution.co.uk/index.htm

 22. Det kanske är den som Folke syftar till. 6kW och om jag får säga det, otroligt snygg.

  Kostnad uppåt 35000 GBP, drygt en halv mille… men bygger man en villa för 3 miljoner så kanske man kan dela det med grannen ;-)

 23. richard

  QR är en turbin baserad på Gorlovs helical vattenturbin.Lifttype turbiner måste vara balanserad därför att dem snurar fortare än vindhastighet,det kostar.Turbinblad är ofta konstruerad från dyra kompositmaterial som tålar vibrationer.
  Dragtype är billigare och kan man enkelt bygga själv .

  http://www.urbanwind.nl(mest interessanta är windwall)
  http://www.turby.nl
  http://www.pacwind.net
  http://www.ropatec.com

 24. Pelle

  Rogge: Jag vet att http://www.windon.se kan leverera kombinationen solcell och vindkraftverk.

 25. Magnus

  Måste tyvärr rätta Jonas lite här va. Cleanfields turbin heter faktiskt inte Darreus efter uppfinnaren, utan kallas H-rotor eller möjligtvis Giromill. Darreus skiljer sig ganska kraftigt och dessa turbiner ser ut som balongvispar och har alltså inte konstant diameter. Kolla t.ex. på företaget Flowinds turbiner, tredje länken uppifrån på http://www.enhancementlp.com/media.htm
  Dessa får p.g.a. formen på turbinen lägre effektivitet än s.k. H-rotorer eller vanliga konventionella vindkraftverk. By the way, Lunken, jag är också intresserad av priset.
  Tack för bra site!

 26. Jag har mejlat till Cleanfield om priser men dom säger att de inte finns för vår marknad ännu… men jag frågade då om amerikanska priser men de har ännu inte svarat…

 27. Mats

  Hej Lunken

  Var hittar man likstörmsgeneratorer för cirka 3-5kW applicerbart för egenbyggda vertikala vindkraftverk

 28. Bra fråga…. kolla på forumet på 24volt så kan dom säkert ge dig råd.

  http://24volt.eu/

 29. Kardinal

  * Först vill jag tacka alla de som har en ”blogg” m.m. där man kan skriva utan att vara inlogadd med: lösenord eller annat trams.

  Dvs ett tack till ”Lunken” också.
  ……………………………………………………………………………….
  Öppenhet och frihet att skriva för envar utan
  lösenord/inloggning m.m är kunskapens och
  demokratins moder.
  ……………………………………………………………………………….

  Sedan kommer det råkiga:

  Miljökunnande och energikunnande bygger på
  kunskap kombinerat med tråkigt räknande, räknande och räknande. Till detta krävs förutom god Kunskap :
  Miniräknare, Formels/tabell, Papper och Penna.

  Kostnad: 1500 kr för Miniräknare + 250 för
  Formels. och 100 kr för Papper och Penna. Dvs
  totalt ca 1850 kr. Kunskap kan man tyvärr inte
  köpa för pengar. dvs. ”KMFPP” gäller

  Så till lite roligare saker:

  * På vindkraftsidan : ” inte mycket nytt under solen ”. Däremot blir konstruktionerna några procent bättre/effektivare per år.

  Ang. vindkraftverk med verikl axel.

  Det finns nästan bara en fördel med dessa:
  ”De behöver inte vrida sig efter vind-riktningen”.
  I vissa sammanhang kan detta vara en fördel.

  Det finns för- och nackdelar med det mesta även
  här.

  Jag får tyvärr återkomma kroniskt till ”KMFPP”:

  Energimässigt/miljömässigt finns det inget som slår LED som ljuskälla (det gäller sedan ca 50 år tillbaka i tiden)

  LED tillhör det man kallar ”fasta tillståndets fysik”.
  Den som vill lära sig mer om LED kan hitta sådant
  i böcker som behandlar detta område av fysiken.

  Då det gäller datorer så är det bästa sedan 30 år tillbaka SSD-tekniken. Den är bäst ur alla synvinklar. Dvs LED och SSD har inga rörliga delar
  och är således hemmahörande i F.T.- fysik.

  Datorer med rörliga delar såsom gamla hårddiskar, CD/DVD m.m är SKROT och inget att ha i dag
  eller framöver. Detta gäller ur alla synvinklar inte
  minst ur miljö- och energisynpunk. Mera om detta i senare kommande inlägg.

  Tråkigt men tyvärr sant :

  ”KMFPP” gäller idag och famöver om man skall kunna orientera sig i den vildvuxna
  tekniska/teknologiska geografin som vi har i dag
  och kommer att ha framöver.

  kardinal-

 30. liberum-weto

  Jag så något om kinesiska vertikala snurror nyligen, men var tydligen inte i funktion att notera närmare. Känner någon till dessa nya — och tysta snurror?

 31. Danne

  Hej. Skummade igenom kommentarerna bara och såg ingen som hade länkat http://www.ecokraft.se/. Ta en titt! Finns både vertikalaxlade- och horisontalaxlade vindkraftverk.

 32. Lunken

  Ja… jag har sett den sajten tidigare. Priserna för att bygga själv blir ganska höga, och är svårt att räkna hem om man inte har en energiintensiv hemmafirma. Den riktigt händige bygger sin egen generator ;-)

 33. Andreas

  Hej ville bara tipsa om ett litet företag i östergötland som heter windon, de tillverkar egna styrskåp som verkligen är imponerande, till skilnad från de grejerna man får med från de flesta andra verk, kolla deras hemsida för lite mer info http://www.windon.se, väldigt bra priser oxå, nu fattas bara ett hus, så ska jag köpa mig ett=)

 34. Per Esbjörnsson

  Hej, intressant det här!
  En jobbarkompis hade träffat en dansk i fjällen(!) som när dom började diskutera vindkraft sa att det skulle finnas små vertikala kraftverk på 4-7 kW med en medelvind på endast 1-2 m/s. Detta för en kostnad på runt 30.000:- SEK/DKK. Jag hittar dock ingen info om detta på nätet – låter ju lite för bra för att vara sant. Är det något du hört talas om?

 35. Tyvärr alla förespråkare av vertikala vindkraftverk.
  Trots att Savonius redan 1924 och Darreius 1925 uppfann olika modeller av vertikala verk, är de inte lika effektiva som de horisontalaxlade.

  OM de hade varit bättre hade det redan funnits mängder av dem. Nu finns det ett antal optimister som hoppas och tror att de är bra, men tyvärr, kommer alla att bli besvikna. Sedan kan det hända att det i bland räcker med lågt energiuttag och då kan de estiskt passa in på byggnader m.m.

  Men de är inte lika effektiva som de horisontalaxlade.

 36. Man vet att man handlar för mycket på nätet när man börjar komma ihåg sitt kreditkortsnummer utantill… :)

  Jag beställde faktiskt just 25 kraftiga neodymmagenter (€20 inkl. frakt) för mitt vertikala Savoniusverk. Och jo då Lennart, jag vet att jag bara kan räkna med 30% verkningsgrad. H-snurrorna ligger väl upp emot 45% vill jag minnas.

  Men å andra sidan blir en V-snurra både billigare och enklare, så det kan man kompensera genom att göra två i stället.

  Min snurra kommer att bestå av två 25-liters ölbryggarspänner från Ö-B (69:- styck), två kullager från Clas Ohlson (19:- styck) och två rotorer av ett par gamla bromskivor och mina magneter (12 magneter på varje rotor) med hemmarullade spolar (9 stycken) emellan.

  Totalt cirka 400:- alltså, eftersom jag har resten i skrothyllan i garaget. Beräknad effekt vid 8m/s är 500W, med upp till 2kW om det blåser ordentligt.

 37. Lunken

  Sweet Björn…. bilder bilder!!! samt ritning…
  Hur har du tänkt att placera det? Hur använder du strömmen? Laddar batterier eller har du ngn växelriktare?

 38. Självklart kommer det både bilder och ritning, jag är ju piratpartist, we believe in ”sharing is caring” remember… :)

  Jag tänkte använda en gammal mast för en Astra-parabol som inte längre används. Har klarat en 120cm parabol genom Gudrun, så den borde vara stadig nog.

  Och jag har inte riktigt bestämt mig än för hur jag skall använda strömmen, men troligast är att jag kopplar den till en gammal skrotad varmvattenberedare — som inte klarade trycket när vi gick från egen hydrofor (2 atm) till kommunalt vatten (6-8 atm), men som annars bör duga till uppvärmning (1 atm).

  Som du kanske förstår av min knapphändiga beskrivning av den hemmagjorda generatorn, så får jag ut tre-fas växelström, borde vara perfekt till en tre-fas värmepatron som inte är spänningskänslig på minsta vis.

 39. Ett första (förmodligen ett av fler på gång) litet vertikalaxlat är i drift här i Göteborg nu sedan några veckor. Familjebostäder driver projektet.
  Verket ska ge ström åt gemensamhetsutrymmen så som trappor, tvättstuga, belysning etc. Mer att läsa på de här länkarna:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=485259

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=442650

  Verket är, om jag har förstått rätt, en variant av den sort kinesiska armen använder men lite anpassad för svenska förhållanden.

 40. Och, ja, det vore mycket intressant att se lite bilder på ditt bygge Björn. Jag känner igen ditt namn sedan R20-echo-tiden.

  Det finns en ordentlig poäng med byggen som är cheap-n-dirty istället för att vara, effektivast, dyrast och värst. Så ta gärna lite bilder eller gör lite dokumentation för vår skull!

 41. Lunken

  Häftigt att dom äntligen får upp lite snurror på höghus. De måste vara optimala beroende på ”gratis” torn och knappast stör ngn så långt upp.

  Dock tyckte jag att kostnader uppemot miljonen var skrämmande. Hoppas det blir billigare om några år…

 42. Nina

  I Sverige just nu är windforce.se hetast och den byggs av Göran Lengqvist och Ulf Bolumlid. Flera kommuner vill ha deras H-rotor och jag är djupt imponerad av deras verk. Går att följa dem på
  http//www.24volt.eu

 43. Vet inte om jag nämnd det men försöket med vindkraftverk på hus avbröts i augusti, av två skäl. Huvudorsaken var att det bullrade för mycket så att folk stördes av det (antar att vibrationer sprider sig i huset) men det andra var att det levererade inte energin som utlovades. Två länkar om det:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=3951378

  http://www.meramiljo.se/energi/vindkraft/verk/

 44. Hej
  Jag håller på med ett eskalerat pappaledighetsprojekt (jag fick tvillingar)
  Jag hoppas komma ut på marknaden vid årskiftet 2011/12
  Ta gärna en titt på http://www.villavind.com
  Jag måste komma upp i en effekt på minst 8000 kWh/år för att det skall vara lönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s